hello@krisztinacsiki.com     +36 20 570 6654
Krisztina Csiki
CímlapÚjdonságok • A kiégésről: “Elég!” (Dr Füredi Júlia, 2021)

A kiégésről: “Elég!” (Dr Füredi Júlia, 2021)

Ez a könyv a lehető legjobbkor talált meg, a saját kiégésem küszöbén. Miután egy szakmabeli ismerősöm finoman jelezte, hogy a beszélgetéseink alapján én a burnout szimptómáit produkálom, egy pillanatra meghökkentem, meg is ijedtem, és körülnéztem a témában, hogy mit tudnék tenni komolyabb szakmai beavatkozás nélkül. Kezembe került ez a könyv, elkezdtem olvasni, és olyan volt, mint egy szeretetteljes, de nagyon határozott baráti ölelés, a végén egy gyöngéd pofonnal. “Ébresztő, Kriszti! Vedd észre, hogy a munkád már nem elégít ki, hogy elveszett a motivációd, hogy az örömforrásaid száma megcsappant, hogy nincs kedved kommunikálni, már az egyszerű napi tevékenységek is gondot jelentenek, mindenre ingerülten reagálsz… stb stb stb, ez bizony kiégés lesz”. A szerző írói stílusa közvetlen és nyitott, minden mondatában jelen van a feszültséget oldó humor, ami megkönnyíti a tényekkel való szembenézést. Mert a tények nem kertelnek, és Dr Füredi Júlia sem kertel, mégis éreztem, hogy pont erre van szükségem, hogy valaki meg- és felrázzon. (A szembesülést követően hátraléptem, értékeltem az életemet és a céljaimat, és újrakalibráltam. Pályát váltottam, képzésre jártam, emberek közé, minden képzési napon bőgtem a csoportban, szerintem elkönyveltek bőgőmasinának… de nagyon sok feszkónak, elfojtott bűntudatnak, reményvesztettségnek, önmarcangolásnak kellett felszakadnia, hogy távozhasson, és utána fellélegezhessek.)

A könyv, azon túl, hogy feltárja a kiégéshez vezető okokat, minden irányból megvizsgálja a tényeket és a következményeket, majd a sokkterápiát követően odaáll az olvasó mellé, és felmutatja a kiégésből való gyógyulás lehetőségét, sorba véve minden lehetséges módszert, mentő ötletet, apró tippet, amit bárki alkalmazhat napi szinten. Konkrét, gyakorlatias tanácsokról van szó, személyes tapasztalattal összefűzve. Dr Füredi Júlia könyve a szakmai és emberi hitelességet ötvözi, ezért is olyan könnyű olvasni, és ezért sem tűnik nehéznek kipróbálni a javaslatait.

Kis adalék a könyv végére: a pandémiáról is szó esik benne, talán már nem annyira aktuális, de még nagyon frissek az emlékeink a lezárások és elszigeteltség idejéről, úgyhogy mindenképpen hasznos olvasmány ez a rész is.

A könyv végén hosszú bibliográfia található, amely bizonyítja a szerzőnek a témában való jártasságát, hiszen beleásta magát magyar és külföldi anyagokba, cikkekbe, könyvekbe.

Ajánlom a könyvet mindenkinek; segítő pályán dolgozóként hasznos kiegészítő eszköztárat fogsz kapni a kezedbe, magánemberként pedig rácsodálkozhatsz arra a jelenségre, amely az utóbbi években elharapózott világszerte, a burnout-ra. Nem árt ezt a könyvet mindenkinek lapozgatnia, mondanám, hogy elől kell hagyni a könyvespolcon, és időről időre érdemes belenézni, akár emlékeztetőül.

Dr Füredi Júlia: “Elég!”
246 old., puhakötés, Kulcslyuk Kiadó 2021, Nyitott Akadémia kiadvány

Szakmai tartalom: 4/5 (ott van, de jól álcázza magát az anekdóták és közvetlen dumák között)
Hitelesség: 5*
Gyakorlatiasság: 5*
Kinek ajánlott: Segítő szakmabelieknek, magánszemélyeknek egyaránt

2023.09.27

Csiki Krisztina

Könyvajánló, Szakmai

Rólam

Csiki Krisztina vagyok, tranzakcióanalízis és Gestalt alapokkal dolgozó coach, személyiségfejlesztő tréner. Hiszek abban, hogy a folyamatos önképzés egyben mély önismeret is, ami a belső erőforrások hatékony kiaknázásához vezet. Legyél jól - és legyél jobban! Ha szeretnél tenni magadért, akkor az elmélyült önfejlesztéshez válaszd az egyéni coachingot, a gyakorlatias képességfejlesztéshez pedig a kiscsoportos tréningek egyikét.

Szolgáltatások

Gestalt Coaching

Gestalt Coaching

Coaching a tartós változáshoz

Részletek
Karrier Coaching

Karrier Coaching

Pályaváltáshoz, karrierrel kapcsolatos dilemmákhoz

Részletek
“Mindenki nyertes”: Konfliktuskezelés workshop

“Mindenki nyertes”: Konfliktuskezelés workshop

A sikeres, kapcsolaterősítő kommunikáció eszközei

Részletek
“Kiállok magamért”: Asszertivitás workshop

“Kiállok magamért”: Asszertivitás workshop

Érdekérvényesítés kapcsolaterősítéssel

Részletek

"Iránytű": Női személyiségfejlesztő workshop

Önismeret és személyiségfejlesztés női csoportban

Részletek

"A benned szunnyadó művész": Kreativitás workshop

Önismeret, alkotói kreativitás erősítése.

Részletek